Home  /  Persoonsgerichte zorg

Op weg naar één programma voor (meerdere) chronische aandoeningen.

Van ziekte naar gezondheid en welbevinden!

De huidige benadering van gezondheidszorg is ingericht in denken vanuit lijnen, hokjes en hoepeltjes. De patiënt gewend is dat zorg altijd beschikbaar is en in de toekomst zal zijn. We zijn eraan gewend geraakt dat de zorgprofessional het (gezondheids-)probleem oplost, zonder er zelf niet al te veel bij na te hoeven denken.

Waarom persoonsgerichte zorg?

Persoonsgerichte zorg begint bij alle betrokkenen; de patiënt, diens naasten, de zorgverleners, verzekeraars, overheid, en hun perspectief op gezondheid en ziekte. Pas dan kan er worden toegewerkt naar de juiste zorg, op de juiste plaats (JZOJP).

De huidige ketenzorg richt zich op het geprotocolleerd behandelen van de ziekte. Er wordt te weinig rekening gehouden met de wensen en behoeftes van patiënten (goal oriented care).

Steeds meer mensen krijgen de aankomende jaren (meerdere) chronische aandoeningen. De druk op de (keten)zorg neemt toe en de kosten zullen gaan stijgen.

Mensen met meerdere chronische aandoeningen ontvangen zorg vanuit verschillende ketens. Dit kan leiden tot over-, of juist onder behandeling, tegenstrijdige adviezen en een versnippering van de zorg.

Het huidige ketenzorgprotocol is gericht op procesindicatoren en rigide. Dat kan fijn zijn voor zorgverleners, want het is duidelijk wat er gedaan moet worden. Maar het biedt weinig vrijheid en zegt het niets over de ervaren gezondheid en het welbevinden van de patiënt zelf.

Om het juiste aanbod te kunnen bieden aan de chronisch patient is het moment aangebroken om ketenzorg te hervormen tot één zorgprogramma chronische aandoeningen, dat persoonsgerichter, efficiënter en duurzamer is. Niet de ziekte zal centraal staan, maar de wensen en behoeftes van de individuele patiënt.

In onze zorgprogramma’s besteden we aandacht aan de mens in zijn totaliteit, dat wil zeggen alle aandoeningen, problemen en context van de patiënt.

De ondersteuning gaat zich richten op het welbevinden en eigen kracht van de patiënt, De patiënt krijgt zelf een actieve rol in de keuzes die gemaakt worden rondom gezondheid en gedrag. De huisartsenpraktijken en zorg- en welzijn partners stemmen af op de persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. Hiermee geven we de patiënt de regie over gezondheid en welbevinden.

Naast de inhoud van het zorgprogramma zal er veel aandacht zijn voor de randvoorwaarden van persoonsgerichte zorg zoals als bekostiging, scholing en ICT.

Waar wilt u meer over weten?

Diabetes

Gezonder leven

Hart- en vaatziekten

Longziekten

Mentaal fit

Ouderenzorg